Jag har en underbar väninna som är född och uppväxt i Afghanistan, Kabul. Det är ungefär 17 år sedan jag lärde känna henne här i Sverige. Häromveckan när hon lärde oss några av sina matlagningsknep föreslog min blivande svärdotter att jag skulle börja blogga om mat från olika kulturer. Det var det som gjorde att jag började med den här bloggen.
Idag har min väninna lärt mig hur man kan göra rosa chai, te. Jag har inte de finaste teglasen till detta så ett vanligt glas fick duga. Visst ser det läckert ut med rosa te? Om du vill prova så gör så här:
1. Koka upp vatten i en liten kastrull och häll i en näve grönt löste. Hur rosa teet blir beror också på det gröna teets kvalitet. Jag köpte grönt löste på ICA och resultatet blev som på den stora bilden. Vi hade två sorters grönt te och en av dem blev lite brunare i färgen. Du ser båda glasen på bilden med flera små bilder. Låta teet koka en stund.
2. Häll i en halv tesked bikarbonat och ös med en slev. Ös flera gånger. Det kan koka över så håll koll. Låt plattan vara på hög värmen men lyft kastrullen vid behov.
3. Fortsätt ösa och samtidigt har du ett glas vatten med några isbitar i, häll lite kallt vatten i kastrullen och ös med sleven. Gör proceduren 2-3 ggr.
4. När du ser att teet får mer färg och du gjort detta en stund så silar du teet.
5. Koka upp mjölk tillsammans med ganska så mycket socker och malen kardemumma. Du kan krossa hel kardemumma i en mortel så du får med både kärnor och det gröna skalet.
6. Häll mjölken i ett glas och lämna plats för teet. Häll i teet tills glaset är fyllt. Förhoppningsvis fick du ett fint rosa te.
Nu ska jag laga teet en gång till så min man också får smaka!